خا نه دوست آخرین مطالب
آقای نوبخت! به شعار دولت در سیاست خارجی پایبند باشید
عبدالجواد کنعانی هفته گذشته سخنگوی دولت در حاشیه جلسه هیات دولت، در خصوص نحوه ارتباط ایران با انگلیس، با توجه به اظهارات اخیر نخست وزیر انگلیس علیه ایران گفت: «روابط بین دو کشور بر اساس یک مصاحبه یا سخنرانی از سوی طرفین شکل نمیگیرد، بلکه ملاحظات و منافع ملی و بلند مدت مد نظر است. یک سخنرانی را میتوان با یک سخنرانی جواب داد. پس هر مطلبی که گفته میشود، میتوانیم جواب متناسبی به آن بدهیم، اما آنجا که قرار است روابط تنظیم شود در چارچوب قانون و مصالح ملی عمل خواهیم کرد.» از این سخن اینگونه برداشت میشود که نباید منافع ملی را به موجب یک سخن بی اساس انگلیسی ها تنظیم کرد که در جای خود گزاره ای منطقی و درست است اما باید چند نکته را نیز مد نظر قرار داد:
نخست آنکه در صورتی این حرف آقای نوبخت را می توان پذیرفت که اظهارات غرض ورزانه انگلیسی ها یک امر بدیع باشد و پیشینه تاریخی برای آن نتوان یافت. اما آیا تنها همین یک سخنرانی از جانب انگلیسی ها بوده که از آن بوی خصومت احساس شود؟ ای کاش سخنان آقای نوبخت درست بود و می شد اغماض نمود و سخنان دیوید کامرون را یک مورد استثنایی در روابط ایران و انگلستان قلمداد کرد اما مگر امکان پذیر است که تاریخ خود را نادیده گیریم؟ برای یادآوری بد نیست به بعضی از جنایات انگلیس علیه مردم ایران تاریخی نگاهی داشته باشیم:
تلاش برای استعمار
در زمان قاجار انگلیسی ها تلاش میکردند که با انعقاد قرداد های مختلف ایران را استعمار کنند و حاکمیت را در اختیار خود داشته باشند. مانند قرار دادی که بین ایران و فرد انگلیسی به نام بارون ژولیوس رویتر با عنوان قرارداد رویتر بسته شد که بموجب آن بمدت 70 سال امتیاز بهره برداری از کلیه جنگلها و نهرها و معادن زغال سنگ، آهن، مس، سرب و پترول(نفت) و . . . به ایشان واگذار شد.
خیانت در برابر اعتماد
کودتای 28 مرداد سال 1332 بر علیه دولت دکتر مصدق نمونه بارزی از خصومت دیرینه انگلیسی ها بر علیه ایران است و جواب دادن اعتماد با دشمنی است. این اقدام که باعث روی کار آمدن و استمرار سلطه و دیکتاتوری خاندان پهلوی شد نشان دهنده این است که انگلیسی ها هرگز واقعیتی به نام خواست ملت ایران را نمی پذیرند.
حمایت از صدام و کمک به او در جنگ تحمیلی
به رغم اینکه دولت انگلیس در زمان جنگ اعلام بی طرفی کرده بود اما اسنادی که بعدها منتشر شد گواهی داد که از همان اوائل جنگ مارگارت تاچر به صورت محرمانه به رژیم صدام جنگنده های نوع «هوک» فروخته و پایگاه هایی دریایی و هوایی برای این رژیم دایر کرده است. همچنین دولت تاچر در قرارداد خود با عراق متعهد شده بوده است 78 نوع از تجهیزات نظامی از جمله خودروهای زرهی، لوازم یدکی تانک ورادار به رژیم صدام برای جنگ با ایران بدهد.
نقش انگلیس در فتنه سال 88
دیپلماتارشد یکی از کشورهای عربی در اظهاراتی در تاریخ 5 تیر 1388 می گوید: «کیم هاولز معاون امور خاورمیانهی وقت وزارت امورخارجهی انگلیس یکسال و نیم قبل از انتخابات با اشاره به نام یک کشور عربی، گفت: انگلیس نباید خیلی روی روابط خود با ایران حساب باز کند، چون ما مسائل ایران را بهدقت زیر نظر داریم و اوضاع در ایران اینطور باقی نخواهد ماند. ما اطلاعات دقیقی از داخل ایران داریم و افراد زیادی در ایران برای ما کار میکنند. در آیندهی نزدیک و در آستانهی انتخابات و یا بعد از آن وضعیت ایران بههم خواهد ریخت. من(سفیر کشور عربی) وقتی درگیریهای اخیر(فتنهی 88) را در ایران از تلویزیون دیدم، بهیاد حرفهای آنروز کیم هاولز افتادم، هر چند که او در آنزمان معاون وزارت خارجهی بریتانیا نبود، ولی فهمیدم سیاست بریتانیا در ایران اجرا شد».
ترور دانشمندان هسته ای
در آبان سال 1389 ، رئیس سازمان جاسوسی-امنیتی انگلستان (MI6) ضمن سخنانی اظهار داشت: «باید با اقدامات اطلاعات و امنیتی به مقابله با ایران هسته ای رفت». دقیقا چند روز بعد از این سخنان بود که شهید دکتر شهریاری دانشمند هسته ای ایران و دکتر فریدون عباسی مورد حمله تروریستی قرار گرفتند.
استفاده از گزینه نظامی از شیوه های برخورد انگلیس با ایران
سال گذشته بود که جان ساورز رئیس دستگاه امنیتی اطلاعاتی انگلیس سخنان خود را به ایران اختصاص داد و گفت: آمریکا و اسرائیل باید تصمیم بگیرند که چه زمانی حمله نظامی به ایران را اجرایی کنند؟
نکته دیگری که باید به آن نیز توجه شود این است که آیا منافع ملی ایران در گرو برقراری ارتباط با انگلیس است؟
یعنی اگر این رابطه نباشد منافع ملی از بین خواهد رفت؟ واضح است که خاطرات تلخ نسل گذشته از سلطه انگلیسیها بر کشورمان که همیشه نقل محافل و خاطرات است و ذهن ایرانیان را به طور کاملا شفاف نسبت به رویکرد خصمانه انگلیس علیه ایران، خدشهدار کرده است هرگز پاک نخواهد شد. مردم ایران در طول تاریخ نشان داده اند که برایشان عزت و غرور ملی برایشان از هر چیز دیگر با اهمیت تر بوده است و هرگر حاضر به معاوضه این مهم با چیز دیگری نبوده اند. بر برقراری رابطه با کشوری با این همه سابقه عداوت و دشمنی علیه ملت ایران به خصوص این که رویه سابق همچنان ادامه دارد و تغییری در نحوه تعاملاتشان به وجود نیامده، نه تنها حافظ منافع ملی نیست بلکه عزت ملی را نیز دچار خدشه خواهد کرد.
لذا به نظر می رسد این اظهارات سخنگوی محترم دولت که اظهار داشته است «روابط بین دو کشور بر اساس یک مصاحبه یا سخنرانی از سوی طرفین شکل نمیگیرد» چندان با رویکرد «واقع گرایانه» در دیپلماسی که شعار دولت یازدهم است، منطبق نیست چرا که سیاهه ی خباثت های انگلیس علیه ایران به یک سخنرانی دیوید کامرون محدود نمی شود و تمامی مواضع و اقدامات این کشور علیه مردم ایران، حاکی از خصومت، دشمنی و توهین به ایران بوده است. موضوع مطلب : دولت11 پیوندها لوگو لینک های مفید آمار وبلاگ
امکانات جانبی |