سفارش تبلیغ
صبا ویژن
خا نه دوست
گروه طراحی تم کده گروه طراحی تم کده گروه طراحی تم کده گروه طراحی تم کده گروه طراحی تم کده
الگوی تعامل با زیردستان
علی(ع) خطابه ای دارد در نهج البلاغه که خیلی مفصل است، راجع به حقوق والی بر مردم و حقوق مردم بر والی... ببینید اینها را چه کسی می گوید؟ خود والی و حاکم است که به مردم می گوید. (در دنیای ما حداکثر این است که دیگران به مردم می گویند. با حاکمهای خودتان اینطور نباشید، آزادمرد باشید. علی(ع) می گوید با من که حاکم هستم این گونه نباشید، آزادمرد باشید). «لاتکلمونی بما تکلم به الجبابره » مبادا آن اصطلاحاتی را که در مقابل جباران به کار می برید که خودتان را کوچک و ذلیل و خاک پا می کنید و او را بالا می برید و به عرش می رسانید، برای من به کار ببرید. ... مبادا با من این گونه حرف بزنید! با من همان طور که با دیگران حرف می زنید صحبت کنید. ولا تتحفظوا منی بما یتحفظ به عند اهل البادره . و اگر دیدید احیاناً من عصبانی و ناراحت شدم، حرف تندی زدم، خودتان را نبازید، مردانه انتقاد خودتان را به من بگویید، از من حریم نگیرید. «ولا تخالطونی بالمصانعه» با باری به هر جهت، هرچه شما بفرمایید صحیح است، هر کاری که شما می کنید درست است (این را می گویند مصانعه و سازش) با من رفتار نکنید. هرگز با من به شکل سازشکارها معاشرت نکنید. «ولا تظنوا بی استثقالاً فی حق قیل لی» گمان نکنید که اگر حقی را در مقابل من بگویید، یعنی اگر علیه من کلمه ای بگویید که حق است، بر من سنگین خواهد آمد. به حق از من انتقاد کنید، ابداً بر من سنگین و دشوار نخواهد بود، با کمال خوشرویی از شما می پذیرم. «ولا التماس اعظام لنفسی» ای کسانی که من حاکم و خلیفه تان هستم و شما رعیت من هستید، خیال نکنید که من از شما این خواهش را دارم که از من تمجید و تعظیم کنید، از من تملق بگویید، مرا ستایش کنید. ابداً.
بعد یک قاعده کلی را ذکر می کند: «فانه من استثقل الحق ان یقال له او العدل ان یعرض علیه کان العمل بهما اثقل علیه» یعنی آن آدمی که وقتی حق را به او می گویی دشوارش می آید و ناراحت می شود که چرا حق را گفتی، عمل کردن حق برای او سخت تر است.
... و در آخر خواهش می کند: فلا تکفوا عن مقاله بحق او مشوره بعدل.(1) ای اصحاب من، یاران من، ایها الناس! از شما خواهش می کنم که هرگز از سخن حق و انتقاد حق و از اینکه مشورت خودتان را به من بگویید نسبت به من مضایقه نکنید.(2)
ـــــــــــــــــــــــــــــــ
1- نهج البلاغه فیض، خ720
2- شهید مرتضی مطهری، آزادی معنوی، ص42



موضوع مطلب :

پنج شنبه 86 اسفند 2 :: 10:8 عصر

آمارگیر حرفه ای وبلاگ و سایت