سفارش تبلیغ
صبا ویژن
خا نه دوست
گروه طراحی تم کده گروه طراحی تم کده گروه طراحی تم کده گروه طراحی تم کده گروه طراحی تم کده
یکی از مشکلات عمده خانواده ها و والدین چگونگی تربیت اخلاقی و عاطفی فرزندان خود می باشد. لطفا در این رابطه توضیح دهید که با چه سازوکاری می توان نسل جدید را به لحاظ اخلاقی و عاطفی تربیت نمود؟
پاسخ:
بی تردید یکی از ابعاد تربیتی و پرورشی فرزندان، تربیت اخلاقی و عاطفی آنها است. اگرچه والدین هر دو در این زمینه نقش مشترکی دارند ولی نقش و تاثیر مادر در تربیت اخلاقی و عاطفی فرزندان کارسازتر و کارآمدتر می باشد.
الف) تربیت اخلاقی
تربیت اخلاقی از همان آغاز کودکی شروع می شود و انسان در پرتو تربیت اخلاقی از رذایل و صفات نکوهیده می رهد و به فضایل و خصلتهای پسندیده آراسته می شود و به خیر و سعادت می رسد، تا آنجا که همنشین پاکان و فرشتگان و پذیرای فیض الهی می گردد. تربیت اخلاقی، جنبه های گوناگونی دارد. یک جنبه آن ایجاد اعتقادات و باورها در فرد است، باورهایی ناظر به اینکه «بد چیست؟» و «خوب چیست؟» این اعتقادات و باورها جنبه عقلانی تربیت اخلاقی را سامان می دهد. در این جنبه، انسان، اصول و قواعد نهایی اخلاق را درمی یابد و می تواند خوب و بد افعال را تشخیص دهد. جنبه دیگر تربیت اخلاقی آن است که فرد بتواند این اصول و قواعد را در اعمال و رفتار خود به کار بندد. جنبه سوم تربیت اخلاقی که گامی فراتر از جنبه قبلی است، نوعی مراقبت حالات درونی و رفتارهای بیرونی را در برمی گیرد. در این جنبه انسان بیش از آنکه بیاموزد، این آموزه ها را به کار بندد، می آموزد تا آموخته ها را ملکه خویش سازد. بنابراین اگر مجموعه این سه جنبه در فردی مشاهده شود می گویند او به تربیت اخلاقی آراسته است.
نکات کلیدی در تربیت اخلاقی
1- آموزش عملی
بهترین شیوه در تربیت اخلاقی، روش الگویی و آموزش عملی است. بدین معنی که پدر و مادر با رفتار و کردار خود فرزندان خویش را با اخلاق پسندیده آشنا سازند و بذر ارزشهای اخلاقی را در وجود آنها پرورش دهند.
2- وقت گذاشتن برای فرزندان
بسیاری از مشکلات تربیتی در سنین بزرگسالی از اینجا ناشی می شود که پدر و مادر در سنین خردسالی برای فرزندان خود وقت نمی گذارند و در تربیت درست فرزندان صبر و حوصله نمی کنند و ناملایمات رفتاری آنها را با تدبیر و مدارا بر خود هموار نمی سازند. از این رو با بزرگ شدن فرزندان و درونی شدن عادتهای ناپسند و تربیتهای نادرست در آنها، در تربیت اخلاقی دچار مشکل می شوند.
3- ایجاد اخلاقیات و عادتهای پسندیده
از جمله وظایف والدین به ویژه مادران، آشناسازی فرزندان با اخلاق اسلامی و صفات انسانی و ایجاد عادت های پسندیده در آنها است.
4- جلوگیری از شکل گیری اخلاقیات و عادت های ناپسند
والدین وظیفه دارند زمینه پیدایش صفات ناپسند و عادت های زشت را در فرزندان خود از بین ببرند. خودخواهی و خودپسندی، تکبر، بداخلاقی، حسادت، بخل و مانند آن اخلاقیاتی هستند که از آغاز کودکی باید با آنها مبارزه کرد.
ب) تربیت عاطفی
از هدف های اساسی در تربیت کودکان، پرورش عاطفی آنها است. منظور از عاطفه در این بحث، استعداد و گرایش فطری و درونی است که پشتوانه «نوع دوستی» در انسان است. براساس این استعداد فطری، انسان قادر است گرایش درونی براساس مهر و محبت به همنوع خود پیدا کند و از این راه، با او پیوند قلبی و انس و الفت بیابد. بی وفایی، فراموشکاری، قدرناشناسی، احترام هنگام نیاز و بی اعتنایی هنگام بی نیازی، خشونت و قساوت، تنها به فکر خود بودن و از دیگران بی خبر ماندن و مانند آن، همه نقایص روحی و اخلاقی هستند که ریشه در فقر عاطفی دارند. این در حالی است که بسیاری از اضطرابهای روحی و ناآرامیهای روانی، بزهکاریها و انحرافات اخلاقی و اجتماعی، بیماریهای روانی، افسردگی ها و مانند آن بیشتر در کمبود عاطفی ریشه دارند.((کیهان-26-3-87))


موضوع مطلب :

دوشنبه 87 خرداد 27 :: 12:44 صبح

آمارگیر حرفه ای وبلاگ و سایت