سفارش تبلیغ
صبا ویژن
خا نه دوست
گروه طراحی تم کده گروه طراحی تم کده گروه طراحی تم کده گروه طراحی تم کده گروه طراحی تم کده
پرسش:
جنگ روانی که ماهیت آن به تاثیرگذاری تخریبی بر روح و روان و افکار و اندیشه های انسان در جامعه مورد هدف برمی گردد از چه ویژگیها و شاخص هایی برخوردار است؟
تاریخچه جنگ روانی
جنگ روانی از دیرباز در عرصه اندیشه و عمل انسان وجود داشته و با پیشرفت تکنولوژی، به ویژه در قلمرو ارتباطات، و پیدایش تحقیقات کاربردی در رشته های علمی جدید مانند روان شناسی، جامعه شناسی و مردم شناسی از یک طرف، و با پیدایش قدرت های بزرگ بین المللی و استعمار نو از طرف دیگر، به ویژه همزمان با بحران های بزرگ بین المللی نظیر جنگ های اول و دوم جهانی، به صورت یک رشته علمی و به طور سیستماتیک مورد استفاده قرار گرفته است. در گذشته عمر و عاص ها از روش های جنگ روانی علیه خصم خود استفاده کرده اند. ولی جنگ روانی در دوران جدید، تکامل شگفت انگیزی پیدا کرده به گونه ای که امروز، از روش های جنگ روانی برای براندازی نظام سیاسی که مطلوب قدرتهای فائقه جهانی نیستند، استفاده شایان توجهی می شود و بدین وسیله، مردم برخی از کشورها تشویق می شوند که علیه منافع ملی خود اقدام کنند. در گذشته دور، استفاده از روش های ارتباطی تخریبی متکی به استعداد و ابتکار فرماندهان نظامی و مسئولان سیاسی بود، ولی امروزه، پژوهش گسترده علمی در زمینه روانشناسی اجتماعی، مردم شناسی و جامعه شناسی، به قدرت های بزرگ بین المللی، این امکان را داده است که با استفاده از تکنولوژی ارتباطی، تغییرات موردنظر خود را در افکار عمومی جهانیان به وجود آورند و انگارهای ذهنی مشخصی را در جهان ترویج نمایند، که با منافع جهانی آنان سازگاری داشته باشد.
تعریف جنگ روانی
جنگ روانی و ارتباطات تخریبی عبارت است از کوشش سازمان یافته برای تحمیل اراده به یک کشور با استفاده از روش های ارتباطی به منظور کاستن از روحیه و قدرت اندیشه و تفکر منطقی در کشور رقیب و حریف.
شاخص های تخریبی در جنگ روانی
مهم ترین سازو کارهای تخریبی در جنگ روانی به شرح زیر است:
1-شناخت الگوهای ذهنی، عادات، آداب و رسوم و شیوه های مشترک فکر کردن و باور کردن به منظور برنامه ریزی در جهت تضعیف مقاومت روانی و افزایش تضادها و بحران های اجتماعی در کشور مورد هدف.
2-استفاده از عوامل مناسب عینی و محیطی یا بعضا، ایجاد این عوامل (مانند اختلافات، قومی، نژادی، طبقاتی، جغرافیایی، مذهبی، زبانی، شهری و روستایی و...) که به این اعتبار می توان عوامل مناسب عینی یا محیطی را به دو دسته طبیعی و مصنوعی تقسیم نمود.
کارشناسان جنگ روانی منتظر نمی مانند تا نقاط ضعفی پیدا شود و شرایط جدیدی را به وجود آورند بلکه آنان خود این نقاط ضعف را با تبلیغ درباره آنها توسعه می دهند.
3-موفقیت در جنگ روانی با بهره گیری از سطح تکنولوژی ارتباطی، تناسب مستقیم دارد. از این رو استفاده از ارتباطات ماهواره ای، تلویزیون جهانی، تکنیک های پیشرفته برنامه سازی سینمایی و تلویزیونی، می تواند به کمک نظریه پردازی های القایی و اغوایی، زمینه را برای کارشناسان جنگ روانی مساعد سازد تا برنامه های خود را با سرعت و دقت بیشتری به اجرا در آورند.
4-برای تضعیف مقاومت روانی فرد یا جامعه، می توان از القای غم و یاس و ارعاب استفاده کرد. القای غم و یاس، عمدتا، از طریق وسایل ارتباطی صورت می گیرد در حالی که برای ارعاب، از وسایل ارتباطی در کنار عوامل دیگری نظیر جنگ و محاصره اقتصادی استفاده می شود.
5- همچنین به وسیله شایعات، اکاذیب، تحریف واقعیات و اغراق و مبالغه، در اطلاعات جامعه ای که هدف جنگ روانی قرار می گیرد، نسبت به شرایط محیطی، تغییرات مطلوبی ایجاد می شود و بدین وسیله جامعه موردنظر، به سوی برداشتی از محیط هدایت می شود که به یکی از شرایط بحرانی که مناسب با جنگ روانی است منجر گردد.
6-به وسیله فشارهای اقتصادی و اجتماعی نسبت به جامعه ای که هدف جنگ روانی قرار گرفته است می توان کشش های غریزی و گرایش های آرمانی آن جامعه را در تناقض و تضاد نسبت به یکدیگر قرار داد و بدین وسیله، مقاومت روحی افراد آن جامعه را در هم شکست. همچنین فشارهای اقتصادی و اجتماعی می توانند در باور فرد و جامعه نسبت به کارایی و توانایی های خود، تردیدهای جدی ایجاد کنند و در مجموع، سبب کاهش قدرت مقاومت روانی و گسستن روند تفکر منطقی و عادی گردند.
7-افزایش ضریب ناامنی در زمینه های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی زمینه ساز بحران های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است.  کیهان-20-4-87))


موضوع مطلب :

جمعه 87 تیر 21 :: 3:52 عصر

آمارگیر حرفه ای وبلاگ و سایت